Elintarvikeletkut

Elintarvikeletkujen ideana on, ettei niistä irtoa tuotteeseen epätoivottuja makuja tai hajuja, koska letkut, putket ja tiivisteet ovat kontaktimateriaaleja joutuessaan kosketuksiin elintarvikkeiden kanssa. Kontaktimateriaalien turvallisuudesta vastaa itse valmistaja, maahantuoja tai esimerkiksi markkinoija. Elintarvikeletkujen käyttökohteina ovat mm. vesi, maito, viini, väkevät alkoholit.

Elintarvikelaki asettaa korkean vaatimustason kaikille kontaktimateriaaleille, jotka ovat kosketuksessa elintarvikkeisiin. Tyypillisiä vaatimuksia ovat, että valmistustavassa on huomioitu hyvät käyttöolosuhteet, eikä elintarvikkeisiin pääse siirtymään kontaktimateriaalista kemiallisia aineita, joista olisi haittaa ihmisen terveydelle tai aiheuta elintarvikkeisiin muutoksia.

Imuletku pvc | elintarvikeletkut | pvct-10 | mittaletku

Elintarvikeletkun pesu- ja desinfiointiohjeet

Elintarvikkeisiin voi syntyä makuhaittoja letkun pitkäaikaisen varastoinnin tai huonon käsittelyn johdosta. Letkun käyttöönoton yhteydessä höyrytä letku kahteen kertaan +130 asteeseen max. 20min ajan kerrallaan välillä jäähdyttäen. Letku voidaan myös huuhdella 24h ajan, jossa +40 asteen vesilitraan sekoitetaan 4g natronlipeää ja 5,8g keittosuolaa. Tämän jälkeen letku huuhdellaan puhtaalla vedellä.

Letkun käyttöikään vaikuttavat mm. käyttölämpötila, kemialliset ominaisuudet sekä siirtonopeus ja -aika.

 

Elintarvikeletkuilla on monta eri standardia

FDA-hyväksytty materiaali: No. 21 CFR 177.2600,  Yhdysvaltojen ja lääkeministeriön luoma asetus elintarviketeollisuuteen. Tässä varmistetaan toistuvaan käyttöön tulevien kumituotteiden käyttö, niin valmistuksessa, pakkaamisessa, kuljetuksessa ja säilytyksessä. 

 

Poimutettu elintarvikeletku |  | fodr-025 | mittaletku

EU-hyväksyntä: No. 1935/2004, on yksi elintarvikeletkua koskeva kehysasetus/vaatimus elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuville materiaaleille, eli “Food contact materials” (FCM). Materiaalit jotka ovat menossa elintarvikekäyttöön, mutta eivät vielä ole käytössä, on liitettävä termi “elintarvikekäyttöön”. Tai lisätä tunnuskuva, kuten kahviautomaatti, lusikka tai viinipullo.

Saksalainen hyväksyntä: BfR XXI kategoria 2,  on saksalaisen liittovaltion riskianalyysi-instituution luoma ohjeistus kumin käytölle elintarviketeollisuudessa. Kumiartikkeli jaetaan neljään käyttöryhmään riippuen sen kosketuksesta elintarvikkeisiin. Pitkäaikainen kosketus, keskipitkä kosketus, lyhytaikainen kosketus ja vähäpätöinen kosketus. Lisäksi materiaalille on tehtävät migraatiotesti.

Mikäli käyttötarkoitukseenne täydellisesti sopivan elintarvikeletkun löytämisessä on haasteita, tai haluat saada lisätietoja valikoimastamme löytyvistä elintarvikeletkuista niin voit ottaa meihin helposti yhteyttä esimerkiksi chatin kautta. 

Etkö löytänyt etsimääsi?

Voit aina kysyä letkumestareiltamme apua chatissa, ottaa yhteyttä tai tutustua koko verkkokauppamme laajaan valikoimaan.

Siirry verkkokauppaan
Elintarvikeletku

Etkö löytänyt etsimääsi?

Voit aina kysyä letkumestareiltamme apua chatissa, ottaa yhteyttä tai tutustua koko verkkokauppamme laajaan valikoimaan.

Siirry verkkokauppaan