Tri clamp-liittimet

Tri Clamp-liittimet ovat elintarvike-, lääke-, kemian- ja bioteollisuudessa käytettätyjä pikaliittimiä. Liitäntä mahdollistaa prosessilinjojen eri kokoisten ja erilaisilla päillä varustetuttujen osien yhdistämisen toisiinsa. Ne ovat helppo ja nopea asentaa ja eritoten pitää puhtaana. Liittimet soveltuvatkin erityisen hyvin vaativan hygieniatason työympäristöihin. Tri Clamp-liitäntä on näin ollen erittäin yleinen liitäntämalli elintarvike– ja juomatehtaissa, kuten panimoissa.

Tri clamp liittimet |  | triclamp-34-013 | mittaletku

Tri Clamp-liitännän hyödyt

Puhtaat prosessilinjat ja korkea laitehygienia ovat elintarviketeollisuudessa pakollisia. Tri Clamp-liitännällä on lukuisia hyötyjä, jotka selittävät sen suosiota elintarviketeollisuudessa ja joiden avulla se täyttää elintarviketeollisuuden tiukat hygieniavaatimukset.

Tri Clamp-liitinten rakenteen vuoksi niissä ei ole koloja tai rakoja, jonne jäisi helposti esimerkiksi elintarvikkeiden jäämiä, jotka voisivat näin toimia mikrobien kasvualustoina. Näin olen tämän tyyppiset liittimet on erittäin helppo puhdistaa, mikä tekee niistä hyvän ja käytännöllisen vaihtoehdon korkeaa hygieniatasoa vaativan teollisuuden tarpeisiin.

Liittimet on tehty puhdistettaviksi ilman niiden purkamista, mutta liitinten yksinkertaisen rakenteen vuoksi on purkaminenkin tarpeen vaatiessa nopeaa ja vaivatonta.

 

Mittaaminen

On tärkeää valita oikean kokoinen Tri Clamp-liitin, jotta se toimii tehokkaasti ja tarkoituksensa mukaisesti. Oikean kokoisen liittimen valintaan käytetään usein jompaa kumpaa seuraavista vaihtoehdoista. Letkun pään sisähalkaisija voidaan kätevästi mitata työntömitalla, jolloin osataan valita oikean kokoinen letkukara liittimeen.

Jos on tarve korvata olemassa oleva laippa samankokoisella uudella laipalla, kannattaa siinä tapauksessa mitata laipan ulkohalkaisija työntömitalla. Koon pystyy helposti tarkistamaan vertaamalla tiivistettä letkuun. Tiivisteen ja letkun sisähalkaisijan tulee olla saman kokoisija keskenään.

Tri clamp panta |  | tripanta-064 | mittaletku

Liitännän asennus

Pikaliitännän vuoksi liitin on erittäin helppo ja nopea asentaa. Tri Clamp-liitin koostuu kahdesta laipasta/laipallisesta päästä/holkista, tiivisteestä sekä pannasta/puristimesta. Tri Clamp-liitäntä asennetaan laippaliitoksen avulla. Laippojen välissä käytetään useinmiten elintarvikekumi-, silikoni- tai teflontiivistettä. Liitäntä varmistetaan pannalla/puristimella ja kiristetään vielä käsin.

Ennen pannan kiristämistä on tärkeää varmistaa, että tiiviste on kunnolla kiinni molempien laippojen pinnoissa. Kun tiiviste on asetettu paikoilleen, tulee pantaa löysätä, jotta sen saa asetettua laipan päiden ympärille. Molempien päiden tulee olla puristimen urassa ennen kiristämisen aloittamista.

Yksi yleisimmissä tämän liitännän asenuksessa tapahtuvista virheistä on kiristää panta liian tiukalle, jolloin jokin liitäntäosa saattaa vahingoittua. Onkin tärkeää muistaa antaa tiivisteen tehdä tehtävänsä ja luoda laippojen välliin tiivis, vuotamtaton sinetti kiristämättä pantaa liikaa. Liian tiukalle kiristäminen voi aiheuttaa liiaallista painetta liittimelle ja johtaa tiivisteen pullistumiseen. Liian tiukalle kiristäminen voi pahimmassa tapauksessa johtaa näin liittimen tai tiivisten vaurioitumiseen. Jotta liittimelle ei aiheutisi liikaa painetta, joka saattaisi johtaa tiivisteen pullistumiseen, tulee pantaa kiristää vain sopivasti käsikireyteen. Ali- tai ylikiristäminen saattaa johtaa bakteerien kertymiseen.

 

Tri Clamp-terminologia

Tri-Clamp-liittimistä puhutaan ajoittain myös Tri Clover-liittiminä. Tri Clover on kuitenkin tunnetuksi tullut tavaramerkki/merkin tuotenimi, kun taas Tri Clamp on varsinainen yleisnimitys näille liittimille. Termeillä tarkoitetaan kuitenkin puhekielessä samaa asiaa.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Voit aina kysyä letkumestareiltamme apua chatissa, ottaa yhteyttä tai tutustua koko verkkokauppamme laajaan valikoimaan.

Siirry verkkokauppaan
Tri clamp-liittimet

Etkö löytänyt etsimääsi?

Voit aina kysyä letkumestareiltamme apua chatissa, ottaa yhteyttä tai tutustua koko verkkokauppamme laajaan valikoimaan.

Siirry verkkokauppaan