Ruiskupuristuskoneissa käytettävät letkut ja liittimet
Tässä blogissa kirjoitan ruiskupuristuskoneiden letkuista ja -liittimistä. Käyn läpi ruiskupuristuskoneissa käytettävien letkujen ja muottipikaliittimien teknisiä ominaisuuksia.
Muottien jäähdytinvesiletkuissa on oikeastaan parikin vaihtoehtoa. EPDM kuminen punainen tai sininen jäähdytinvesiletku tai ruostumaton teräspunos teflonletku. Kumiletkussa etuna on tietenkin asentamisen helppous klemmari liitoksella. Nykyään suositaan myös teflonletku asennelmaa, johon puristetaan haponkestävät liittimet hydrauliikka holkeilla. Tällä tavalla saadaan asennelma, jolla saavutetaan yli 100bar paineen- ja 200°C lämpötilankesto. Teräspunos teflonletku on tietenkin pitkäikäisempi ja kalliimpi letku. Konekohtaisilla letkusarjoilla sekin on helppo toteuttaa. Molemmat muottiletkutyypit puoltavat kyllä paikkansa ruiskupuristuskoneissa.
Raaka-aine letkuna granulaatille käytetään kulutuksen kestävää PU letkua. Granulaatti liikkuu letkussa pieninä muruina, joten tämän tyyppinen hankaava/hiova liike vaatii letkun teknisiltä ominaisuuksilta paljon. Samaan aikaan, kun letkun pitää kestää hankaavaa kulutusta, sen pitää olla myös taipuisa ja notkea. Letkusta ei saa myöskään irrota mitään mukaan. Maadoitus granulaatti letkuissa hoidetaan kuparilangalla, jotta saadaan johdettua kipinät pois. Letkun rakenteeseen onkin vulkanoitu kuparilanka, josta se on helppo toteuttaa.
Muottipikaliittimistä löytyy useitakin eri vaihtoehtoja käyttötarkoituksensa mukaan. Perinteinen ratkaisu on naarasliitin, jossa venttiili sulkee linjan irrotettaessa. Siihen käyvä urosliitin on taas avoin. Onpahan vastaan tullut myös uros muottipikaliittimiä, jossa on venttiili. Pikaliittimistä puhuttaessa yksi määräävistä tekijöistä on virtaus, jonka liitin päästää läpi kytkettynä. Suomessa meillä on yleisesti käytössä kahta eri kokoa muottipikaliittimiä, 9mm ja 13mm. Mitä isompi liitin, sitä isompi virtaus. Liittimien läpivirtaukseen voi myös vaikuttaa, valitsemalla naarasliittimen ilman venttiiliä, jolloin virtauksen vastus on minimaalinen. Tässä ratkaisussa tosin on huomioitava, että letku valuu aina tyhjäksi, kun liitos irrotetaan. Molemmista liitinkoosta löytyy myös venttiilittömät naarasliittimet.
Muottipikaliittimien käyttölämpötila alue on -20°C – +200°C, eli ollaan tekemisissä todella kuumien vesien kanssa. Liittimet on siis suunniteltu korkeille lämpötiloille. Metalli varmasti kestäisi enemmänkin, mutta rajoittava tekijä on FKM/PTFE tiivisteet. Onneksi noin kovia lämpötiloja harvemmin tarvitaan. Joka tapauksessa lukittuvat turvapikaliittimet ovat ihan tervetulleita tähänkin maailmaan. Niiden käyttö on suositeltavaa etenkin kohteissa, joissa vahingossa irrottamisen mahdollisuus on olemassa.
Ruiskupuristuskoneissa käytettävien letkujen ja liittimien kirjo on todella moninainen, varsinkin liittimissä. Oman haasteensa tuovat eri standardit, joita käytetään esim. USA:ssa. Ulkoisesti hyvin samankaltainen muottiliitin, mutta ei kytkeydy eurooppalaisen standardin kanssa. Hyvä asia on, että markkinoilta löytyy laadukkaita eurooppalaisia valmistajia, jotka kehittävät ja suunnittelevat liittimiä juuri ruiskupuristuskoneiden käyttöä varten.