Matslangar

Tanken med matslangar är att de inte släpper ut oönskade smaker eller lukter i produkten, eftersom slangar, rör och tätningar är kontaktmaterial när de kommer i kontakt med mat. Tillverkaren, importören eller till exempel marknadsföraren ansvarar för säkerheten för kontaktmaterial. Matslangar applikationer omfattar t.ex. vatten, mjölk, vin, sprit.

Livsmedelslagen ställer höga krav på alla kontaktmaterial som kommer i kontakt med livsmedel. Typiska krav är att goda driftsförhållanden beaktas i tillverkningsmetoden och att inga kemiska ämnen från kontaktmaterialet kan överföras till livsmedlet, vilket skulle skada människors hälsa eller orsaka förändringar i livsmedlet.

Sugslang pvc | Matslangar | pvct-10 | mätrör

Instruktioner för tvätt och desinficering av matslangen

Livsmedel kan ha dålig smak på grund av långtidsförvaring eller dålig hantering av slangen. När du använder slangen, ånga slangen två gånger till +130 grader max. 20 min i taget, svalna emellan. Slangen kan även sköljas i 24 timmar, där 4g natriumlut och 5,8g bordssalt blandas med en liter +40 graders vatten. Efter detta sköljs slangen med rent vatten.

Slangens livslängd påverkas av t.ex. driftstemperatur, kemiska egenskaper och överföringshastighet och tid.

 

Matslangar har många olika standarder

FDA-godkänt material: Nej. 21 CFR 177.2600, en förordning skapad av USA och Department of Medicine för livsmedelsindustrin. Detta säkerställer användningen av gummiprodukter som kommer att användas upprepade gånger, både vid tillverkning, förpackning, transport och lagring. 

 

Crimpad matslang | | fodr-025 | mätrör

EU-godkännande: Nej. 1935/2004, är en ramförordning/krav gällande livsmedelsslang för material som kommer i kontakt med livsmedel, det vill säga "Food contact materials" (FCM). Material som ska användas för livsmedel, men som ännu inte används, ska åtföljas av termen "livsmedelsanvändning". Eller lägg till en signaturbild, som en kaffemaskin, sked eller vinflaska.

Tyskt godkännande: BfR XXI kategori 2, är en riktlinje skapad av det tyska federala institutet för riskanalys för användning av gummi i livsmedelsindustrin. Gummiartikeln är indelad i fyra användningsgrupper beroende på dess kontakt med livsmedel. Långvarig kontakt, medellång kontakt, kortvarig kontakt och försumbar kontakt. Dessutom ska ett migrationstest utföras på materialet.

Om det finns utmaningar med att hitta en matslang som passar perfekt för ditt ändamål, eller du vill få mer information om matslangarna i vårt utbud, kan du enkelt kontakta oss via chatt till exempel. 

Hittade du inte det du letade efter?

Du kan alltid fråga våra slangmästare om hjälp i chatten, Kontakt eller utforska det breda utbudet av hela vår webbutik.

Gå till webbutiken
Matslang

Hittade du inte det du letade efter?

Du kan alltid fråga våra slangmästare om hjälp i chatten, Kontakt eller utforska det breda utbudet av hela vår webbutik.

Gå till webbutiken